Biologische agentia

Algemene informatie

Biologische agentia zijn micro-organismen die bij blootstelling (ernstige) gezondheidsrisico’s kunnen opleveren. Bijvoorbeeld virussen, bacteriën schimmels of parasieten, die een infectie, allergie of vergiftiging kunnen veroorzaken. Biologische agentia zijn voor het blote oog onzichtbaar en kunnen zich onder bepaalde omstandigheden heel snel vermenigvuldigen.

De gevolgen van blootstelling aan biologische agentia kunnen sterk variëren van beperkte luchtwegirritatie tot ernstige ziekten. Een incubatietijd van enkele dagen na de blootstelling is gebruikelijk. Soms treedt het effect pas na lange tijd op zoals bij hepatitis C (gemiddeld 7 weken), of bij de ziekte van Lyme (tot 3 maanden).

In onderwijsinstellingen kan blootstelling aan diverse biologische agentia optreden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De ziekte van Lyme krijgen bij het werken in het groen, door een beet van een teek die besmet is met Borrelia burgdorferi.
  • De veteranenziekte oplopen door met legionella besmette waterdeeltjes in te ademen.
  • Blootstaan aan biologische agentia bij analyses in het laboratorium. Of bij stages, bijvoorbeeld in lab van een ziekenhuis.
  • In aanraking komen met biologische agentia in bloed bij werkzaamheden in de praktijklokalen voor Zorg en Welzijn en Uiterlijke verzorging

Bij het onderdeel praktijklokalen zijn de specifieke maatregelen voor het thema biologische agentia verder uitgewerkt bij de praktijklokalen waar dit thema aan de orde is.

De thema’s van de arbocatalogus

Naar thema Administratieve werkplekken en beeldschermwerk Naar thema Administratieve werkplekken en beeldschermwerk

Administratieve werkplekken en beeldschermwerk

Arbeidsomstandig­heden beleid en organisatie

Bedrijfshulpverlening

Biologische agentia

Geluid

Gevaarlijke stoffen

Inrichtingseisen gebouw

Machineveiligheid en arbeidsmiddelen

Ongevallenregistratie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Praktijklokalen

Sociale veiligheid

Toezicht en instructie

Verzuim en re-integratie

Werkdruk